Mravljakova žaga venecijanka

Predmet prodaje je zemljišče v skupni izmeri 3.504 m2. Gre za stavbno in zazidljivo zemljišče, ki se nahaja ob povezovalni cesti Vuhred – Ribnica na Pohorju.

Zemljišče leži ob vznožju Pohorja, od koder nas pozdravijo mogočni, temni gozdovi, ki poleti vabijo v svojo senco in planje, ki še posebej očarajo pozimi. Poleg izjemnih podob narave se na vsakem koraku ponujajo priložnosti za dejavnosti na prostem.  V bližini se tako nahajata smučišči Ribnica na Pohorju in Ribniška koča, ki sta pravi naslov za ljubitelje smučarskih doživetij.  Pohodnike očara gosta mreža gozdnih poti in kolovozov, kjer se skrivajo številna visoka barja in planje, rečice s slapovi ter drugi naravni biseri. Številne sprehajalne in učne poti v dolini, pa omogočajo, da preko njih lahko raziščemo lepote voda, čebel in gozdov.

V Radljah ob Dravi nas pričaka prvi biološki bazen v Sloveniji – Vodni park Radlje, ki nudi prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh. S kolesom ali peš, pa lahko raziskujemo kulturo v okviru muzejskih razstav ali skrivnostnih cerkva.

Na samem zemljišču se nahaja objekt Mravljakova žaga venecijanka iz 19. stoletja – edina ohranjena žaga na reki Vuhreščici, ki jo je možno spremeniti v turistično zanimivo točko. 

Ob potoku Vuhreščica so v preteklosti namreč delovali številni žagarski obrati, ki so z žaganim lesom oskrbovali predvsem lokalno prebivalstvo, del proizvodov pa so s splavarjenjem tržili tudi drugod. Osnovni stroj je bila venecijanka, vodno kolo pa je pogosto poganjalo tudi robilni in čelilni stroj. Danes je edini takšen še stoječi žagarski obrat Mravljakova žaga, ki pa ne obratuje že drugo desetletje. Žaga je kljub starosti solidno ohranjena, v notranjosti se nahajajo vsi originalni deli žage venecijanke. Objekt s svojo zgodbo predstavlja pomemben del zgodovine, ki bi vsekakor pritegnila h ogledu številne obiskovalce in turiste.

Zemljišče s pripadajočo žago je zaradi svoje lege med dvema turističnima točkama in bogate kulturne zgodovine zanimivo za za vse, ki bi želeli investirati v širitev turistične ponudbe.

 

Koroška ponuja različne priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa, kot tudi za investiranje v razvoj turističnih in s turizmom povezanih dejavnosti.

Destinacija Koroška je še neodkriti skriti zaklad narave, ki nosi velik potencial. Posebej navdušuje tiste, ki cenijo zeleni turizem, temelječ na butičnih proizvodih in pristnih doživetjih. Naše temeljne značilnosti in prednosti so neokrnjena zelena narava, ki ponuja velike možnosti za aktivnosti v naravi, posebej kolesarjenje in pohodništvo. Izvrstna je za počitnice na podeželju. Pohvalimo se lahko z bogato dediščino, nekdanje tradicionalne gospodarske dejavnosti pa se danes spreminjajo v turistične atrakcije kot so kajakiranje in kolesarjenje v opuščenem rudniku (Podzemlje Pece), splavarjanje po reki Dravi,..E

 

Prednosti:

  • Odlična lega v objemu narave in med dvema turističnima lokacijama (Ribnico na Pohorju in Radljami ob Dravi),
  • Le 4 km oddaljeno od smučarskega centra Ribnica na Pohorju
  • Lega neposredno ob regionalni cesti Ribnica na Pohorju – Radlje ob Dravi
  • Komunalni priključki so v neposredni bližini zemljišča

 

Vrednost investicije:

Vrednost zemljišča s pripadajočo stavbo 43.440,00 EUR (15 eur/m2)

Tip investicije:

Odkup zemljišča

Faza projekta:

Zemljišče je pripravljeno na prodajo. Potrebna je obnova žage.

 

Lokacija

Radlje ob Dravi, Slovenia

Sektor

Turizem, kulturna dediščina

 

Kontakt za posredovanje informacij:

e-mail: info@investkoroska.si
T: +386 (0)5 90 85 190