Izvedba poslovnega srečanja SeeMeet Slovenia 2019

Med 16. in 17. oktobrom se je v Mariboru izvedlo dvodnevno poslovno srečanje Jugovzhodne Evrope pod imenom SEE MEET Slovenia 2019 – SouthEast Europe Business B2B gathering, ki se ga je udeležilo 190 udeležencev iz štirinajstih držav.

Seveda smo prisotni tudi predstavniki RRA Koroška in zadovoljni smo, da se je dogodka udeležilo tudi kar nekaj podjetij naše regije. Glede na prejete odzive imajo podjetniki dobre vtise in že izkazujejo zanimanje, da se bodo dogodka udeležili tudi prihodnje leto. Temu je zagotovo pripomogla tudi navzočnost predstavnikov YASKAWA ter REVOZA.

 

Več o poslovnem srečanju SEE MEET

SEE MEET projekt se je pričel že v letu 2014 in je bil prvič organiziran v Radencih. Osnovni cilj projekta je ponuditi platformo, v okviru katere lahko podjetja najdejo ali nadgradijo že obstoječe poslovne povezave v Jugovzhodni Evropi in se povežejo z novimi poslovnimi partnerji ter tako pridobijo nove poslovne priložnosti.

SEE MEET Slovenia 2019 je mednarodni B2B forum, ki ponuja edinstveno platformo za podjetja iz različnih panog s posebnim poudarkom za podjetja s področja digitalizacije industrijskih procesov in IKT, predelovalne industrije, s področja energetske učinkovitosti in drugih storitev.

Dogodek SEE MEET Slovenia 2019 podpira tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), zato je ob otvoritvi vse navzoče pozdravil in nagovoril mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar. Izpostavil je, da je tovrstno sodelovanje ključnega pomena za razvoj in preboj Slovenije tako na Evropskem, kot svetovnem trgu. Poleg tega pa je dogodek finančno podprla tudi agencija SPIRIT.

Navzoče je pozdravil tudi Vid Habjan, vodja sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij na agenciji SPIRIT, ki je na ta način izpostavil poslanstvo in vlogo, ki jo od ustanovitve SPIRIT tudi  uresničuje. Dejal je, da dogodek kjer sodelujejo mednarodna podjetja ključen za razvoj Slovenije in ga je še naprej potrebno razvijati in krepiti. Tovrstne dogodek povezuje podjetja med seboj, danes sta prisotni dve veliko korporaciji Yaskawa in Revoz, ki bosta vzpostavljala stike med potencialnimi dobavitelji. Manjša podjetja imajo tako na enem mestu priložnost, da ustvarijo nove kontakte, ki jim odpirajo vrata v podjetja s katerimi želijo poslovati. Je mesto, kjer se rojevajo nove ideje za nove projekte.

Organizatorjem dogodka, in sicer Razvojnemu centru Novo mesto, Mariborski razvojni agenciji, Regionalni razvojni agenciji za Koroško, Razvojnemu centru Murska Sobota, Regionalni razvojni agenciji Posavja, Regionalni razvojni agenciji Zasavja, Razvojni agenciji Savinjske regije, Regionalni razvojni agenciji Zeleni Kras, Razvojni agenciji ROD Ajdovščina, mreži Enterprise Europe network, Razvojno informacijskemu centru Bela krajina in Razvojnemu centru Kočevje Ribnica, je uspelo pripraviti eno izmed največjih poslovnih srečanj v Jugovzhodni Evropi v letu 2019. Rezultat sodelovanja razvojnih agencij iz devetih slovenskih regij, ob pomoči SPIRIT Slovenija in MGRT, je 190 udeležencev iz 136 podjetij iz 14 držav. „Največje delegacije so iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije. Tukaj so tudi predstavniki iz Avstrije, Francije, Kosova, Turčije, Malte, Nizozemske, Anglije, Ukrajine, Bolgarije in celo Nepala. Tako so uspeli pridobiti kar nekaj zanimivih tujih podjetij,“ je dejal direktor Razvojnega centra Novo mesto d.o.o., Franci Bratkovič.  Ob tem pa je dodal, da so v teh letih uspeli doseči cilj, ki so si ga zadali, to je, da podjetja, ki so udeležena na tej konferenci „ustvarjajo konkretne posle, kar dokazuje tudi dejstvo, da se podjetja vračajo,“ je še dodal Bratkovič.

Udeleženci bodo skupno opravili več kot 1.100 B&B sestankov, v povprečju vsak udeleženec več kot 12.

„Veseli nas, da nam je uspelo privabiti tako veliko število podjetji in sistemske povezovalce, in to kar iz štirinajstih držav skoraj vseh poslovnih branž. Prepričani smo, da bo ta dogodek še dodatno pripomogel k poslovni prepoznavnosti naše države,“ je dejal direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič. „Gre za tretjo ponovitev uspešnega dogodka SEEmeet, ki je namenjen predvsem malim in mikro podjetjem v želji, da jim omogočimo lažji vstop na tuje trge oz. spoznavanje tujih trgov,“ je še dodal Bratkovič.

»Pobuda in ideja izvedbe SEE MEET Slovenija, se je rodila že leta 2014 v Pomurju, kjer smo v sklopu izvajanja Zakona o razvojni podpori Pomurske razvojne regije dogodek izvedli prvič. Nato se je dogodek razširil na problemska območja, sedaj pa so vanj vključene že vse regije Vzhodne Slovenije« je na tiskovni konferenci še dodal Marko Drofenik, Direktor direktorata za regionalni razvoj na MGRT, dodal je še: »ker danes vidimo, da se dogodek iz leta v leto krepi in razvija, načrtujemo, da bo ta poslovna konferenca postala največja v tem delu Evrope, zato že danes najavljamo, da bo SEE MEET Slovenija naslednje leto, in sicer 14. in 15. oktobra 2020 v Mariboru«. 

 

 

 

Skip to content