REO2 – lokalni dvocevni prezračevalni sistem z rekuperacijo

REO2 je edinstven dvocevni lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki z učinkovitim, varčnim in tihim zračenjem bivalnih in poslovnih prostorov, uporabnikom zagotavlja sveže in zdravo notranje okolje brez vlage, slabih vonjav ali plesni. Zaradi učinkovitega ter inovativnega sistema vračanja toplotne energije iz izrabljenega na svež vstopni zrak, nizkih stroškov izdelave in dolge življenjske dobe, je REO2 sistem obetavna novost za širše svetovne trge. Sistem je patentiran pri URS-IL pod št. 25751.

 

Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih novih in obnovljenih objektov, je vse bolj ogrožena kvaliteta zraka v bivalnih prostorih. Posebej zahtevno obdobje je pozimi, ko ljudje intenzivno varčujejo prav na račun kakovosti zraka. Sodobna stekla, nepropustni PVC ali alu okenski in vratni okvirji ter sodobne fasadne izolacije so sicer pripomogle k velikim prihrankom toplotne energije, a žal pogosto tudi na račun kakovosti zraka. Le redke energetske sanacije večstanovanjskih blokov in individualnih hiš namreč vključujejo tudi vgradnjo učinkovitega prezračevalnega sistema. Če v tako zatesnjenem stanovanju ali hiši želite dihati svež, kakovosten in zdrav zrak, morate sicer odlično izolirana okna dnevno odpreti večkrat in še to pod pogojem, da je zunanji zrak dovolj čist. Torej je potrebno v hladnejših mesecih mrzel in svež zrak dnevno večkrat segreti od recimo zunanjega minusa do sobne temperature, s čemer se skoraj v celoti izniči učinek še tako dobre toplotne izolacije stavbe. Ljudje pa so varčni in tega običajno ne počno dovolj pogosto, kar posledično lahko vpliva na poslabšanje njihovega počutja in zdravja.

Hišnega prahu, številnih bakterij, zidne črne plesni, radioaktivnega plina radona, izdihanega CO2 plina ter razne respiratorne viruse ljudje med bivanjem v zaprtih prostorih težko zaznajo zato so posledično lahko vzrok za najrazličnejša respiratorna in druga obolenja v času kurilne sezone, predvsem pri otrocih in starejših ljudeh. Običajno se danes prezračevanje rešuje na dva osnovna načina in sicer s t.i. centralnim prezračevanjem, ki je zaradi zahtevnosti napeljave cevnega sistema primeren predvsem za novogradnje ter lokalnimi oz. decentraliziranimi prezračevalnimi sistemi, ki so običajno namenjeni vsakemu prostoru posebej in so največkrat enocevni z izmenjevalcem toplote v kratki stenski izvrtini. Pomanjkljivost enocevnih stenskih sistemov je mešanje čistega in nečistega zraka, relativno skromen izkoristek toplote odpadnega zraka, zvočni most, možnost raznih okvar ter ne ravno potrošniku prijazna cena. Zato smo Izdelali edinstven LOKALNI DVOCEVNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO, ki je namenjen za učinkovito in varčno prezračevanje prostorov z rekuperacijo.

Glavna posebnost sistema REO2 je edinstven patentiran prenosnik toplote izdelan iz negorljivega polistirena, folije in lepila, ki v enem kosu predstavlja ohišje, zračne kanale, izmenjevalec toplote ter zvočno in termično izolacijo zraka med pretokom.

REO2 modul-izmenjevalec je izredno lahek, nima sestavnih delov, ki bi se lahko pokvarili, zato je trajen,  površinsko utrjen in fino obdelan. Sistem zahteva le okrog 1 m2 prostora v debelini od 16 do 19 cm. Običajno se za vsak prostor vgradi svoj REO2 sistem tako, da se na zunanji steni tik pod stropom izvrtata dve stenski odprtini, v kateri se vstavita cevna ventilatorja, za upih svežega in sesanje odpadnega zraka iz prostora. Odprtine na steni in na REO2 izmenjevalcu toplote se nato povežejo tako, da se izmenjevalec prilepi na stop v učinkovito povezan sistem prenosa zraka in toplote. Z razliko od enocevnih sistemov rekuperacije, kjer se periodično na cca. 1 min izmenjujeta odpadni izstopni in svež vstopni zrak skozi samo eno kratko stensko odprtino, se pri dvocevnem REO2 sistemu čist in odpaden zrak nikoli ne mešata, sistem pa ne ustvarja zračnega podtlaka ali nadtlaka v prostoru. Odprtini v steni, kjer se nahajata cevna ventilatorja, sta prekriti in povezani z izmenjevalcem toplote, zato je njuno delovanje v prostoru komaj slišno, prav tako pa ni motečega hrupa od zunaj. Med delovanjem vstopni in izstopni zrak potujeta znotraj ohišja po dveh ločenih kanalih, ki sta pregrajena s posebno pregrado, ki je odličen prevodnik toplote. Zaradi 10 m dolge poti zraka in odlične toplotne prevodnosti ločevalne pregrade, je čas prenosa toplote iz izhodnega na vhodni zrak, za razliko od večine enocevnih sistemov, dovolj dolg za temeljito izrabo toplote izrabljenega zraka.  S svojim tihim delovanjem sistem REO2 trajno zagotavlja svež in topel zrak v prostoru, brez odvečne vlage, nevarne črne zidne plesni ali neprijetnih vonjav. Z vedno svežim in toplim zrakom lahko uporabnik hkrati prihrani tudi nad 60% variabilnih stroškov za ogrevanje v primerjavi z isto količino zračenja prostorov skozi okno. Zaradi inovativne, patentirane modularne konstrukcije in izjemno lahkih ter trajnih materialov zagotavlja REO2 sistem uporabniku finančno najbolj dostopno svežino bivanja, brez servisiranja ali dragega vzdrževanja za več desetletij. Sistem je preprost, cenovno dostopen in priporočljiv za vgradnjo v že vseljena stanovanja,  novogradnje, samostojne hiše, pisarniške prostore ipd. REO2 deluje učinkovito pri vseh temperaturah in ne potrebuje dodatnega predgrevanja sistema. V poletnih mesecih se učinek zračenja odraža tako, da v ohlajenih stanovanjih pri zračenju izstopni zrak vstopnega hladi in tako prihrani energijo za hlajenje. Zaradi vgrajenih filtrov in mrežic proti mrčesu, je sistem REO2 priporočljivo uporabljati celo leto, saj med zračenjem v prostor ne morejo zaiti komarji, muhe ter ostali mrčes, cvetni prah in druge prašne nečistoče pa se ulovijo na filtru, ki se ga občasno preprosto zamenja ali opere. Sistem se, razen cenovno nezahtevnih cevnih ventilatorjev in regulacijskega stikala, praktično ne more pokvariti in je trajen. Prezračevalni sistem REO2 je rezultat lastnega razvoja. Pri URS-IL je patentiran pod št. 25751.

Prednosti:

Prezračevalni sistem REO2 je:

 • Preprost
 • Učinkovit 
 • Varčen
 • Cenovno dostopen
 • Tih
 • Lep
 • Trajen

Možno ga je:

 • Prilepiti na strop, vgraditi v viseči strop ali v fasado
 • Uporabljati skozi celo leto
 • Priklopiti na različna stikala in krmilnike
 • Barvati po želji z zidnimi barvami
 • Prilagajati po potrebah uporabnika
 • Enostavno in trajno odstraniti 

Dosega:

 • Čist in svež zrak, brez odvečne vlage v prostoru
 • Konstantno visok toplotni izkoristek
 • Dolgo življenjsko dobo brez servisov in vzdrževanja
 • Od 60 -70 % prihranek pri ogrevanju

Odlikuje ga:

 • Edinstven patentiran prenosnik toplote z konstantno visokim prihrankom pri ogrevanju
 • Enostavna montaža
 • Tiho delovanje
 • Primeren za celoletno uporabo 
 • Lep videz 
 • Dostopna in konkurenčna cena
 • Življenjska doba več desetletij brez vzdrževanja
 • Patentna zaščita (sistem je patentiran pri URS-IL pod št. 25751)

Opis stanja v katerem se projekt v danem trenutku nahaja:

Produkt je plod lastne ideje in temelji na lastnem znanju in razvoju. Za produkt je podeljena patentna zaščita na Uradu RS za intelektualno lastnino pod št. 25751. Vgrajenih je bilo skupno že več kot 20 poskusnih sistemov pri različnih uporabnikih in jih je že možno tržiti. V sodelovanju s Strojno fakulteto UL se opravlja še nekaj normativnih uskladitev za možen prehod na serijsko izdelavo različnih variant uporabe. Podjetje je v fazi pridobivanja ustrezne tehnične dokumentacije za umestitev na listo Eko sklada in nekaterih tehničnih rešitev za v fasade. V prihodnje bo sledila še pridobitev mednarodno potrebnih certifikatov, v postopku pa je tudi patentna zaščita v EU in širše.

Potrebni koraki za realizacijo investicije:

 • Pridobitev certifikata za vgradnjo v fasade
 • Umestitev na listo Eko sklada 
 • Prehod na serijsko proizvodnjo
 • Zbiranje sredstev za zagon proizvodnje
 • Promocija in trženje
 • Vstop na globalni trg (EU, ZDA)

.

Skip to content